fredag 20 april 2012

Veckans vetenskap - Kaniner och CP

Ett av de vanligaste okvädesorden i det svenska utbildningsväsendet är måhända det mångfacetterade "CP", som vanligt används som ett adjektiv trots att det rent tekniskt är ett substantiv (rätta mig inte om jag har fel här).

CP står som bekant för cerebral pares (cerebral palsy, på utrikiska) och innebär förlamning genom hjärnskada.

I veckans nummer av science rapporteras det att forskare lyckats bota experimentellt inducerad CP i kaniner genom infusion av nanopartiklar innehållande antiinflammatoriska molekyler, nämligen N-acetyl-L-Cystein.




Nanopartiklarna är designade att ta sig hjärnan där de hjälper de skadade neuronen att läka.
"When given an injection of the dendrimer-coupled NAC a few hours after birth, kits with cerebral palsy showed improved muscle tone and were walking and hopping nearly as well as healthy animals within 5 days, which is as long as the researchers followed them in this study."

Exakt vilka celler som är mål för behandlingen är oklart, även om forskarna gissar på neuronernas stödjeceller: microgliaceller och astrocyter.

Alltså, bra nyheter för alla framtida barn med CP, förutsatt att det går att översätta behandlingen av en experimentell variant av sjukdomen till människa, samt förutsatt att det inte uppkommer sidoeffekter vid behandlingen (bakteriell hjärnhinneinflammation, sk. meningit, kan tänkas vara en komplikation).


Dåliga nyheter för de som uppskattar sk. underdog-humor á la Jesper Odelberg. Och det gör vi ju. För vi vill ju inte var elaka.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar