måndag 8 augusti 2011

Immunologi for (lek)män och kvinnor - Del 1: Cellen



Välkommen till kursen "Immunologi för lekmän och kvinnor". Denna kurs har som främsta syfte att hindra mig från faktiskt arbete samtidigt som någon kanske lär sig något. Kanske.

När kursen är klar kommer jag förhoppningsvis kunnat förklara hur det gick till när Bret Michaels, sångare i det gamla arenarockbandet Poison, drabbades av typ 1 diabetes.




Otäcka bilder det där..


Nu sätter vi igång med lite cellbiologi (riktat till de som inte har tidigare kunskap i biologi).


I början fanns det inga celler. För 3-4 miljarder år sedan bestämde sig en samling molekyler för att det var dags att stänga in sig själva i ett lipidmembran: första cellen var född. Kort därefter (egentligen sjukt lång tid därefter) började cellen bli förmögen att dela på sig och därmed leva vidare. Världens första art hade nu sett dagens ljus.

Så vad är en cell?

Där har vi cellen i all sin prakt, vansinnigt förenklad. I cellkärnan hittar vi DNA, det som vi i folkmun brukar kalla våra gener. DNA fungerar som ritningar för bygge av proteiner, som i sin tur utför cellens många funktioner (cellstruktur/signalering/rörelse etc.).

Man kan säga att DNA är ritningen för de verktyg cellen behöver och att proteinerna är själva verktygen. Det som skiljer olika arter åt är dels vilka proteiner som DNA kodar för (människan har många proteiner som saknas i jästsvampar) och dels hur proteinerna ser ut (apor och människor har i stort samma proteiner, men proteinerna ser olika ut).

Proteiner kan antingen finnas inuti cellen eller i cellmembranet. Just de proteiner som sitter i cellmembranet kommer visa sig vara mycket viktiga för våra framtida studier. Här nedan visas en bild på ett två proteiner som sitter i cellmembranet: MHC-I och MHC-II.


Dessa två gynnare kommer senare visa sig vara huvudrollsinnehavare i vårt drama kretsande kring Bret Michaels diabetes.

Nu vet vi (i mycket grova drag) vad proteiner är och kan därmed gå vidare i vår jakt på kunskap, and all that jazz.

----

Vi hoppar längre fram i tiden och nu så har flercelliga organismer dykt upp. För dessa flercelliga varelser väntar ett hot. Ett hot som vill parasitera på cellens energi för sin egen vinning. Detta hot är det vi kallar för patogener.

Två av dessa patogener kommer vi ägna extra tid åt: bakterier och virus.

Mer om det nästa gång.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar