fredag 4 oktober 2013

Lågt blodsocker - En måttligt godtagbar ursäkt

För att skapa lite variation bland allt trams här på bloggen så kommer här en kommentar till en intressant artikel publicerad i PNAS.



Det är en vanlig uppfattning att socker behövs för att hålla uppe koncentrationsförmågan/viljestyrkan. Denna uppfattning är dock problematisk då de sockernivåer vi har i kroppen när vi fastar/är hungriga/inte ätit på länge är fullt tillräckliga för att upprätthålla hjärnans behov.

Artikelförfattarnas hypotes är att indiviers föreställning om huruvida koncentrationsförmåga/willpower är en bristvara (Limited theory) eller är obegränsad (non-limited theory) i sig påverkar hur man reagerar på socker. Alltså, tror du att du behöver socker, så kommer du också att behöva socker.


För att testa denna hypotes så undersökte forskarna i vilken kategori (Limited vs. non-limited) som försökspersonen placerade sig i. Hälften av vardera kategori fick därefter sockerdryck och den andra hälften fick socker-substitut (som smakade identiskt).

I enlighet med hypotesen, så prestererade de "sockerberoende" (Limited theory) bättre i en självkontrollsövning (som jag inte riktigt orkar detaljera) när de fick socker jämfört när de fick sockersubstitut (jämför de mörka staplarna nedan). En hög poäng indikerar ett dåligt resultat.


 

I ytterligare försök visar författarna att det inte handlar om huruvida man tror sig ha fått i sig socker. "They need the pure stuff", för att citera alla dåliga knarkfilmer.

Så för att sammanfatta:
1. Tror man att koncentrationsförmåga är en bristvara, och något som behövs fyllas på m.h.a. socker, så behöver man socker.
2. Tror man inte ovanstående, behöver man inte socker.

Frågan som återstår är om personer kan framgångsrikt omprogrammeras för att "förstå" att socker inte behövs för viljestyrka/koncentrationsförmåga. I studien försökte man manipulera försökssubjektens idéer i frågan, men den korta manipulationen var utan effekt.

En annan intressant fråga är om det finns genetiska skillnader i benägenheten att betrakta koncentrationsförmågan som en bristvara eller om det helt beror på miljön. Jag sätter mina pesetas på miljön.

Ett stort tack till er, två-tre personer, som orkade läsa igenom denna wall-of-text.

/Vetenskapsredaktionen

ps. Nåde den som använder detta som ett argument för LCHF.

1 kommentar:

  1. Kan man inte tänka sig att a) personer som trodde att socker behövs har agerat därefter och möjligen att kroppen anpassat sig? Typ har lägre baseline sockernivå eller nåt? b) att det finns en varians i sånadär saker och att personernas tro baseras på erfarenhet?

    SvaraRadera