tisdag 8 oktober 2013

Nobelvecka på Bor-i-vik (Fysik)

Funderade på att använda titeln: "Hur man skapar ett anti-klimax" men det skadade den bakomliggande symmetrin för den här veckans inlägg.

Den röda peaken/strecket är Higgs-partikeln medan det blå är bakgrunden

För cirka 50 år sedan så kom en handfull papper/penna-fysiker fram till att partikelfysiken inte fungerade om det inte fanns en speciell partikel. På något sätt så lyckades Higgs gå vinnande ur det decenniet och partikeln är numera känd som Higgs-partikeln (alternativt Guds-partikeln för theister).

Under förra året gjordes en analys av data från LHC (se bild ovan) som gjorde att higgspartikeln kunde bestämmas med tillräckligt stor säkerhet för att bekräftas. Det krävdes hela 5 sigma, vilket på lekmannaspråk är en jäkla massa decimaler.

Kvart i tolv tänkte priset delas ut men presskonferensen sköts upp kontinuerligt till kvart i ett. Den enda egentligt troliga anledningen till det här var att man inte fått tag i pristagaren, vilket måste ske innan presskonferensen. Det var sedan tidigare känt att Higgs (personen, inte partikeln) tänkte springa och gömma sig ute i skogen utan en mobiltelefon idag vilket gjorde priset "känt" i förtid. Som tur väl är så höll han sig inte undan i 50 år som sin namne.

När så priset annonserades ut så drog en fläkt av oberördhet igenom salen. Därefter bjöds det på lite festliga dialekter, några frågor som inte gick fram and that's it...



Så här går det när man söker på "Youtube+Higgs+Song"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar